lundi 13 février 2017

Brighton Bunker in Melbourne

Brighton Bunker, Melbourne Building, Australian Folly, Architecture Images

Brighton Bunker in Melbourne

Garden Structure in Victoria, Australia – design by Dan Gayfer Design, architects

13 Feb 2017

Brighton Bunker

Architects: Dan Gayfer Design

Location: Melbourne, Victoria, Australia

Brighton Bunker

Brighton Bunker

The rear area of this residence did not meet the requirements of a highly active family. With foresight in mind, the area was reconfigured to provide amenities for four children, parents and friends. The project includes a refurbished outdoor living area, lap pool & spa, timber pool lounge, poolside ‘bunker’, powder room and recreational areas.

Brighton Bunker

What was the client’s brief for the project?
The brief was to essentially provide a larger living area for dining and entertaining whilst ensuring enough space was retained for a spa, 12m lap pool, covered retreat (bunker), powder room, storage and lawn terraces.

Brighton Bunker

Amenities were to be incorporated for both adults and children so everyone could stay in the same location for hours without having to go somewhere else for a spa, a swim, something to eat etc. Even the powder room means you don’t have to go inside the house to shower or use the toilet. Parents wanted to be able supervise the kids and their friends at all times, even during large social events.

Brighton Bunker

Despite being exterior focused, the project brief and scope meant that it was in fact a significant house renovation, thus approached accordingly.

Brighton Bunker Brighton Bunker

What was the building / land like before the project started?
The existing outdoor area at the rear of the residence was not providing the necessary amenities for not only four young children but also their parents who frequently entertained family and friends. The outdoor living area was too small, the lawn terrace was sloped, there was dead space etc.

Brighton Bunker

Ultimately there was no reason for people to occupy these spaces even in favourable weather – there was nothing to do, unsuitable levels for recreation etc. The generous space, above average for this suburb, was wasted.

Brighton Bunker

What was your solution to the brief and the challenges involved?
An existing outdoor living space was extended to include a honed masonry fireplace, AV hub and movable lounge. By being able to move the lounge via a set of castor wheels, the space can be reconfigured depending on the number of people occupying the space.

Brighton Bunker

A timber decked lounge separates the spa and lap pool, this easily accessed from both the outdoor living area and the concrete pool terrace. A bench is provided for drinks, towels, clothes, sunscreen etc. before jumping into the pool or spa. Essentially this lounge places the spa closer to the dining room of the house not only making supervision easier but allowing you to enjoy it as a water feature from inside.

Brighton Bunker

The lap pool widens at one end to provide a deeper diving area, this area also incorporated a swimout for lounging in the pool. The plywood clad bunker strongly integrates with this social area of the pool to encourage interaction between people lounging both in the pool and in the bunker.

Brighton Bunker

The bunker is orientated back towards the house; custom lounges, feature planter and a recessed bar fridge all provide a pool side haven for children and adults. A powder room at the rear of the bunker and an adjacent recreation terrace further contribute to a flexible and functional project.

Brighton Bunker

What makes this project different?
The project is different in regards to an outdoor based project it is virtually a renovation of the existing dwelling. This strong integration with the dwelling is evident in both the proximity of the spa and pool to the dining room and the fact that the living room opens directly into the outdoor living area. Furthermore, elements such as the fireplace, fridges, cabinetry, custom lounges etc. would not look out of place in an interior therefore demonstrating this strong cross over of design disciplines within the project.

Brighton Bunker

The pool bunker is strongly unique in that it is highly customised to the family’s lifestyle. The covered area facilitates comfortable lounging in custom upholstered lounges; their orientation towards the pool and television only further increasing functionality. A bar fridge is recessed into the rear plywood wall of the bunker whilst cupboards are also provided for glassware. When not in use, these features are virtually invisible bringing a quirkiness to the design. Additionally, an open shelf is provided above the fridge for board games, books, magazines etc. These amenities as well as a feature planter and storage are all protected from adverse weather conditions allowing use of the bunker all year round.

What were the challenging aspects of this project?
There were some existing concrete footings discovered during excavation but nothing that proved problematic as such. If anything the existing slope was a bit deceiving as once earthworks commenced to make level the new spaces an incredible amount of fill was removed. However, comfortable rear access to the property again meant this issue was not problematic as such.

Brighton Bunker – Building Information

Architects: Dan Gayfer Design
Design time: 4 months
Construction time: 5 months

Brighton Bunker

Brighton Bunker in Melbourne images / information received 130217


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Melbourne Buildings

Melbourne Architects

Another building in Victoria designed by Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects on e-architect:

Harold Street Residence, Melbourne
Harold Street Residence
photo : John Gollings
Harold Street Residence

Australian Architecture

Melbourne Architecture – Recent Buildings

Cloud House, North Fitzroy
Architect: McBride Charles Ryan
Cloud House Melbourne
photo : John Gollings

Cloud House Melbourne

Victoria Police Complex
Architect: Woods Bagot
Victoria Police Complex Building
image : Woods Bagot

Victoria Police Complex

AAMI Park
Cox Architects and Planners with ArupSport
AAMI Park
photo : John Gollings

AAMI Park Melbourne




Melbourne Architecture – Recent Designs

Melbourne Park Western Precinct
NH Architecture with Populous
Melbourne Park Building
photo from Victoria Government

Melbourne Park Western Precinct

Myer Bourke Street
NHArchitecture
Myer Bourke Street
image from FD

Myer Bourke Street

Australian Architects

Australian Houses

Comments / photos for the Brighton Bunker in Melbourne page welcome

Brighton Bunker in Melbourne

Website: Dan Gayfer Design

The post Brighton Bunker in Melbourne appeared first on e-architect.



from e-architect http://ift.tt/2kZj3dR
via

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire