mercredi 8 février 2017

Roberts Pavilion at Claremont McKenna College

Roberts Pavilion, Claremont McKenna College, Los Angeles Building, Architecture Images

Roberts Pavilion at Claremont McKenna College

Higher Education Development in California, USA – design by JFAK, Architects

8 Feb 2017

Claremont McKenna College

Design: John Friedman Alice Kimm Architects (JFAK)

Location: Los Angeles, California, California, USA

New Futher Education Building by Morphosis for Emerson College

Roberts Pavilion

With Claremont McKenna College’s new Roberts Pavilion, John Friedman Alice Kimm Architects (JFAK) has dramatically redefined what a college athletic venue can be, designing an iconic social hub that brings students and faculty together while demarking a new gateway for the campus that reacts to the push and pull of surrounding buildings, playing fields, and aquatic center.

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion bends and warps, slants, rises, and sinks with movement and expansive light. To meet the challenges of a compact site, the architects sank the central basketball arena below grade and placed other functions around the edges. The experience of the building is one of lightness and light. Lightness because it appears to hover above the ground plane on a ring of light produced by twelve-foot high sheets of glass on all sides. Light because it is a study in how to optimize daylighting and connects to the world outside with views clear through and from almost any vantage point. For JFAK, light is as much a substance to build with as any other material.

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

“We wanted the light to be extraordinary,” says John Friedman, principal-in-charge. “When you walk in the lobby you can see into the arena, across the arena, and then out to the track and field and the mountains beyond. You can even look through the building, through four layers of glass, and see the pool on the other side.”

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

The dynamic geometry makes it a thrilling object of curiosity on an otherwise mostly uniform campus. But this is a living object, full of surprises at every turn and inviting, flexible spaces of repose as well as spontaneity. While originally designed for athletics and recreation, upon opening this June, it is already becoming apparent that members of the Claremont community have others ideas about how to use it, appropriating spaces for study sessions, meetings, and social gatherings. Roberts Pavilion, while near the edge of this suburban commuter campus, has become the new center of campus life.

Roberts Pavilion

“We wanted this to be a special environment,” says Friedman, “a place where people would want to spend their entire day and a building unlike any other on campus.”

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

The sculptural form of the building is at once an expression of athleticism and the energy of activity happening within its unexpectedly sunken arena, its gym, weight room, fitness center and studios. It is also home to Claremont’s Sports Medicine program.

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

On the exterior, the building is skinned in terracotta, a cladding system more common in Europe, but the owners liked it for its texture and light appearance. Red and yellow accents dance around the faces of the building to indicate school and team colors. Adjacent to the main entrance, a welcoming landscape stair brings people up to the second level and provides terraced seating. Inside the expansive, vaulted lobby, a double-height, figured wall rises above the dramatic sculptural interior stair, featuring letters in relief that, when put together, spell out the name of the school as well as the school’s three core values: Courage. Creativity. Empathy.

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion

Sustainability Strategies
For this large athletics and events center, located in a desert-like climate, we and our MEP engineers quickly determined that there were three crucial, interrelated challenges to address:
• Limit Heat Gain
• Maximize Daylighting; Minimize Artificial Lighting.
• Maximize Efficiency of HVAC Design and Equipment; Minimize Use

Roberts Pavilion

Recognizing that limiting the building’s heat gain would contribute to lowering the amount of energy needed for ventilation and air conditioning, the first item took on special importance from the beginning. As a result, the design incorporates a number of passive design strategies, including a building enclosure of which each façade is carefully designed relative to its local solar orientation, available views, and the programmatic functions it protects.

Roberts Pavilion

Starting with the building’s proverbial “fifth façade,” the roof incorporates a number of skylights that introduce daylight throughout the facility. These include a grid of fritted, glare-free skylights that spread light evenly through both the Arena and Recreation Gym, as well as additional skylights for the Fitness Center, Lobby, and various circulation spaces.

Roberts Pavilion

The building’s vertical east and west façades are primarily solid, limiting the influx of morning heat and the punishing afternoon sun. Still, in both cases, large banks of heavily shaded glazing at the ground level provide views from the Arena to the track and football field (on the east side), and from the Weight Room and a pair of Fitness Studios to Mills Ave (on the west side).

Roberts Pavilion

The south façade of the building includes a long row of operable windows on the second floor for the coaches’ offices. Horizontal eaves block the summer heat while allowing in the winter sun. The operability allows for natural ventilation; contacts shut off the HVAC system when the windows are open. Finally, the structure’s north facade, with the least amount of direct light, has the most amount of glazing, taking advantage of spectacular views of both the nearby mountains and the swimming pool. Appropriately, this side is home to the Fitness Center, the most-used space in the building.

Roberts Pavilion Roberts Pavilion

With respect to active systems, light sensors shut off lights in empty rooms. Occupancy controls turn off air supply and exhaust when spaces are vacant. Highly efficient equipment and intelligent design help minimize energy use. Eight rooftop air handling units (rather than a smaller number) allow highly effective control for a building with greatly varying occupancy – at times very full (such as for a varsity basketball game) and, at others, quite empty. Finally, the building is fed from a remote central plant (paid for by this project’s budget), which utilizes high efficiency gas condensing boilers and magnetic bearing chillers.

Roberts Pavilion

Two other major goals were incorporated into the design:

Limit Water Use and Stormwater Runoff
Inside the structure, low-flow plumbing fixtures are used throughout and the number of showers is minimized. Outside, drought-tolerant plants and a highly efficient underground irrigation system reduce overall water use. Two bioswales collect water from the structure’s roof and surrounding landscape, which allows it to be naturally filtered back into the local water table.

Roberts Pavilion

Maximize Materials with Low Embodied Energy and Non-VOC Content
The major exterior cladding materials aside from glass are terra cotta panels and plaster, both made primarily from non-precious natural materials found in the ground. Inside, the major materials besides gypsum board and glass include concrete and terrazzo floors, also readily found in the earth. Where additional warmth was desired, limited amounts of bamboo and cork are used. All paint, adhesives, and carpet (used only in offices) were selected for their low- or non-VOC content.

Roberts Pavilion

Roberts Pavilion at Claremont McKenna College – Building Information

General Contractor: PCL
Structural Engineer and Building Envelope Consultant: SGH
MEP and Sustainability Engineer: Buro Happold
Lighting Designer: KGM Architectural Lighting
Civil Engineer: PSOMAS
Landscape Architect: LINK Landscape Architecture
Technology, AV, IT, Acoustics: Waveguide
Furniture, Fixtures, and Equipment (FF&E): Neiman Studio
Specifications: Yagade Consulting, Inc
Environmental Graphics: 49 Degrees

Roberts Pavilion

Photography: Benny Chan

Roberts Pavilion at Claremont McKenna College images / information received 080217


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Los Angeles Architecture News

Los Angeles Buildings – Selection:

Openhouse, Hollywood Hills
XTEN Architecture
Hollywood Hills house
photograph: Art Gray
Hollywood Hills house




Solar Umbrella Residence, Venice
Pugh + Scarpa
Solar Umbrella
photo : Marvin Rand
Solar Umbrella

Walt Disney Concert Hall – Los Angeles Philharmonic
Frank Gehry – Gehry Partners

Walt Disney Concert Hall
photo © Andrew McRae, 2008
Walt Disney Concert Hall

Los Angeles Architects

American Architects

Morphosis Architects

Comments / photos for the Roberts Pavilion at Claremont McKenna College page welcome

Roberts Pavilion at Claremont McKenna College Building

Website: JFAK

The post Roberts Pavilion at Claremont McKenna College appeared first on e-architect.



from e-architect http://ift.tt/2k2lLND
via

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire